Kategoriarkiv: Lederens Hjørne

Sultkatastrofen i Syria

aleppo-1078472__340
Markedet i Aleppo, Syria, før krigen.

For  et par dager siden eksploderte sosiale medier og andre nettsider med bilder av utsultede barn med apatisk blikk, og avmagrede menn og kvinner som fortalte at de ikke hadde spist på månedsvis. Madaya, en by med 40.000 innbyggere, har, i følge flere nyhetskanaler, vært beleiret siden juli og fått inn svært lite mat. Sultkatastrofen er et hjerteskjærende og tragisk resultat av krigen i Syria som har fått lov til å vare i fem lange år. Sulten som denne befolkningen lider under, har allerede krevd flere menneskeliv. I tillegg har sult og underernæring alvorlige og irreversible følger for helse og utvikling, særlig for små barn. Omsider har omverdenen fått vite om denne tragiske situasjonen. I følge Amnesty International kan dette være toppen av isfjellet og muligens er det flere andre befolkningsgrupper som lever under tilsvarende vanskelige forhold. Disse menneskenes grunnleggende menneskerettighet til å være fri fra sult og nød brytes på det mest alvorligste. Det er først og fremst Syriske myndigheters ansvar å få inn mat, men også verdenssamfunnets må bistå.

Mat og ernæring har mange viktige funksjoner i menneskers liv, og er ikke minst nødvendig for overlevelse. Det er dessverre mange utfordringer knyttet til mat, selv om man helst ønsker at mat skal være en kilde til nytelse og glede. I dag er det et oppslag i Aftenposten (her og her) hvor jeg kommenterer viktigheten av å velge matvarer med mindre energiinnhold om man ønsker å gå ned i vekt. Kontrastene til disse andre, hjerteskjærende nyhetssakene er store. Likevel, vi må nok venne oss til å få innsyn i og forholde oss til andres ufattelige tragedier samtidig som vi funderer på hva vi skal lage til middag eller hvordan vi skal gå ned de tre kiloene vi la på oss i jula.

Ernæringsrådet i media

Lederen av Nasjonalt råd for ernæring, Liv Elin Torheim, kommenterte et oppslag i Aftenposten 5. januar, hvor en forsker var bekymret over at nesten hver fjerde nordmann vil kutte ned på inntaket av rødt kjøtt. Torheim mente at det er ingen grunn til bekymring. De fleste kan trygt redusere inntaket av rødt kjøtt og dekke behovet for næringsstoffer fra andre matvarer. Se her hva helsemyndighetene sier om inntak av kjøtt. steak-575806__180

Kjetil Retterstøl kommenterte en ny studie om lavkarbo og risiko for hjerteinfarkt, i Dagbladet 22. desember 2015. Metaanalysen sammenliknet lavkarbo- og lavfett-diett og så på effekter av de to typene dietter for kroppsvekt og kardiovaskulær risiko. Selv om lavkarbo ga en noe høyere vektnedgang ga den også en økning i HDL- og LDL-kolseterol, som kan bidra til å øke risiko for hjerte- og karsykdom. «Økningen i det gode kolesterolet veier på ingen måte opp for økningen i det skadelige kolesterolet», understreket Kjetil Retterstøl.

 

Godt nytt år!

Nå er det snart gått ett år siden det nåværende Ernæringsrådet ble etablert. Det har vært et hektisk år med en rekke aktiviteter, medieopptredener av mange av rådets medlemmer, skriving av rapporter, og ikke minst utvikling av en strategisk plan SonjaB smilfor arbeidet vårt. Jeg som leder av Ernæringsrådet, hadde store planer om jevnlig blogging, men nå har det dessverre gått noen måneder siden forrige oppslag. Jeg skal ta et skippertak og legge ut sentrale hendelser som har skjedd siden sist. Nå er det et nytt år med nye muligheter og jeg satser på å synliggjøre arbeidet i Ernæringsrådet enda mer i året som kommer. Fortsett å lese Godt nytt år!

Jodmangel blant gravide kvinner

Lederen i Ernæringsrådet, Liv Elin Torheim, ble intervjuet av Dagsrevyen 29. april. Hun uttalte seg om jodmangel blant norske, gravide kvinner. En artikkel fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) viser at om lag 16 % av norske, gravide kvinner har et så lavt jodinntak at de står i fare for å få jodmangel (Brantsæter et al. 2013). Dette er bekymringsfullt siden jod er svært viktig under graviditet og amming. Les mer om jod på: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/derfor-trenger-vi-jod

Skjermbilde 2015-04-30 kl. 14.36.18

Jod er helt sentralt for utvikling av nervesystemet og hjernen hos fosteret og hos små barn. Jodmangel hos mor under svangerskapet og amming kan derfor medføre nedsatt mental utvikling hos barnet, som er beskrevet i en oversiktsartikkel om jodmangel i Europa (Trumpff et al. 2013). Norske helsemyndigheter anbefaler at gravide kvinner får i seg 175 mikrogram jod per dag mens for ammende er det anbefalte inntaket 200 mikrogram per dag.

De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter og fisk og sjømat. MoBa-artikkelen viste at særlig kvinner som hadde et lavt inntak av meieriprodukter, stod i fare for å ha for lavt inntak av jod. Det er viktig at gravide og ammende kvinner passer på å få i seg tilstrekkelig med jod gjennom inntak av meieriprodukter og sjømat. Gravide og ammende kvinner som ikke spiser meieriprodukter, bør sørge for å få i seg jod på andre måter. Andre kilder til jod er for eksempel taremel eller kosttilskudd som inneholder jod. Taremel er svært rikt på jod, og må brukes med forsiktighet. Et jodinntak over 600 mikrogram per dag anbefales ikke.

Nasjonalt råd for ernæring har nedsatt en arbeidsgruppe som skal utrede hvor stort problemet med jodmangel er i den norske befolkningen. Gruppen skal også eventuelt foreslå strategier til helsemyndighetene om hvordan problemet kan håndteres. Helle Margrete Meltzer, forsker ved Folkehelseinstituttet og medlem i Ernæringsrådet, leder arbeidsgruppen.