Kategoriarkiv: Ukategorisert

Ekspertuttalelse om fett og anbefalinger om jod

17. februar arrangerte Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring et webinar med nytt fra rådet, hvor rådet lanserte en ekspertuttalelse om fett og rådets anbefalinger om jod. Her kan du se er opptak av webinaret (Vimeo).

I ekspertuttalelsen om fett gir Nasjonalt råd for ernæring svar på de 15 mest stilte spørsmålene om fett og mettet fett. Uttalelsen er skrevet på oppdrag fra Helsedirektoratet. Utvalget av spørsmål er basert på innsendte spørsmål fra både befolkningen og fagmiljøene.

Svarene er i stor grad baserert på de nordiske næringsstoffanbefalingene (Nordic Nutrition Recommendations, NNR) og kostrådene fra Nasjonalt råd for ernæring fra 2011 samt Nasjonalt råd for ernæring sin rapport fra 2017.

roberta-sorge-uOBApnN_K7w-unsplash

Anbefalingen om jod er også svar på et oppdrag fra Helsedirektoratet. Nasjonalt råd for ernæring har utarbeidet anbefalinger om helsemyndighetenes oppfølging av arbeidet med å sikre jodinntaket i befolkningen. Arbeidet er i hovedsak basert på tre rapporter:

 1. Nasjonalt råd for ernærings rapport «Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak» fra 2016
 2. VKMs rapport «Benefit and risk assessment of iodization of household salt and salt used in bread and bakery products» fra 2020
 3. WHOs rapport «Fortification of food-grade salt with iodine for the prevention and control of iodine deficiency disorders Guideline» fra 2014.

Kort oppsummert anbefaler Nasjonalt råd for ernæring at helsemyndighetene innfører lovpålagt jodberikning av både husholdningssalt og salt brukt i industrifremstilte brød og bakervarer (20 mg jod/kg salt ). Rådet mener at industrien bør oppfordres til å berike (frivillig) umiddelbart. Disse anbefalingene begrunnes i notatet. I tillegg beskrives det hvordan man kan man at sårbare grupper ikke får i seg for mye jod, samt hvordan jodstatus i befolkningen bør overvåkes.

jason-tuinstra-4OfaTz6SdYs-unsplash

Hvordan gå ned i vekt og holde vekta stabil?

Nasjonalt råd for ernæring har på oppdrag fra Helsedirektoratet gitt svar på de 11 mest stilte spørsmålene om overvekt og fedme, hvordan gå ned i vekt og hvordan holde vekta stabil.

Det er ingen spesifikk diett som har vist seg å gi bedre vektreduksjon enn andre på lang sikt. Noen dietter (som ekstreme lavkarbo- og høyfettdietter) har også uheldige effekter på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, ifølge ekspertgruppen som har besvart spørsmålene.

– I utgangspunktet gir alle dietter som inneholder færre kalorier enn kroppen forbruker en vektreduksjon. Kroppen er smart, og dersom du spiser og drikker mindre enn den trenger, forbrenner den reservekaloriene som er lagret som fett eller sukker, sier leder i Nasjonalt råd for ernæring og leder for arbeidsgruppa, Jøran Hjelmesæth.

Kostrådene et godt utgangspunkt
Helsedirektoratets kostråd er et godt utgangspunkt for vektreduksjon.

– Kostrådene anbefaler grove kornprodukter, frukt, belgfrukter, grønnsaker og fisk, og å begrense inntaket av snacks, sjokolade og andre søtsaker. Ved å følge disse rådene er det mulig å gå ned i vekt.

– Matvarer med lav energitetthet, for eksempel grønnsaker, frukt og annen fiberrik mat, gir økt metthetsfølelse, mindre sult og færre kalorier per 100 gram. De kan derfor gjøre vektreduksjon og vektstabilisering lettere, sier Hjelmesæth.

Men det er også mulig å gå opp i vekt dersom man spiser veldig mye av den sunne maten. All mat gir energi. Det er nødvendig å tilpasse porsjonene med sunn mat for at det skal gi vektreduksjon.

Utfordrende å følge en diett lenge

-En diett fungerer også bare så lenge den følges, påpeker Hjelmesæth.

For selv om man lykkes med å gå ned i vekt, er det for mange utfordrende å følge en diett utover 6-12 uker. Det innebærer at mange dessverre går opp i vekt igjen når de går tilbake til tidligere vaner,

– For de aller fleste ligger nøkkelen til å lykkes med varig vektreduksjon i gode levevaner, samt god oppfølging og støtte både fra familie og venner. Det er viktig å gjøre endringer man kan leve med over tid og helst hele livet.

Hjelmesæth og arbeidsgruppen slår også et slag for de små grepene.

Spiser og drikker du for eksempel mye kaloririk mat og drikke, kan du gå ned i vekt med enkle endringer i kostholdet. Et grep kan for eksempel være å erstatte brus og annen sukkerdrikke med sukkerfri brus og drikke. Du kan også redusere inntaket av vin og øl, gå over til alkoholfrie alternativer og drikke vann som tørstedrikk.

For å lykkes med vektreduksjon, vil noen også trenge støtte og veiledning fra helseperso­nell over tid, både for endring av mat- og aktivitetsvaner, og for å opprettholde motivasjo­nen.

Ned i vekt av trening?
Mange lurer på om man kan gå ned i vekt ved å være fysisk aktiv. Til det svarer arbeidsgruppen at selv om økt daglig kalori­for­bruk gjennom fysisk aktivitet kan gi like stor effekt, er det spise færre kalorier er den mest effektive metoden for å gå ned i vekt.   Du skal trene mye for å komme på samme nivå som et redusert kaloriinntak gjennom endrede mat og drikkevaner.

Fysisk aktivitet er imidlertid alltid bra for helsa og svært viktig for å holde vekta, presiserer Hjelmesæth. Både for høyere energiforbruk, bedre appetittkontroll og et bedre spisemønster, men også for mer overskudd og humør og bedre søvn.

Ekspertgruppen har bestått av:

 • Jøran Hjelmesæth (leder), senterleder, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, professor II, Universitetet i Oslo
 • Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver, Landsforeningen for hjerte og lungesyke
 • Christine Henriksen, førsteamanuensis, klinisk ernæringsfysiolog, Universitetet i Oslo
 • Liv Elin Torheim, professor og forskningsgruppeleder, OsloMet

Les alle svarene fra ekspertgruppen her: Hvordan gå ned i vekt, og holde vekta stabil

Watermelon

Nytt Nasjonalt råd for ernæring 2019-2021

Et nytt Nasjonalt råd for ernæring på plass! Jøran Hjelmesæth er ny leder. Han tar over etter Liv Elin Torheim som er ny nestleder. Rådet var samlet til første møte 12. februar.

Nasjonalt råd for ernæring _justert

Medlemmer i rådet

 • Jøran Hjelmesæth, senterleder, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og professor II, Universitetet i Oslo (leder)
 • Liv Elin Torheim, professor og forskningsgruppeleder, OsloMet (nestleder)
 • Ahmed Madar, forsker, Institutt for Helse og samfunn, Universitetet i Oslo
 • Audun Korsæth, forskningssjef ved Avdeling for Landbruksteknologi og Systemanalyse i NIBIO
 • Christine Henriksen, førsteamanuensis, klinisk ernæringsfysiolog Universitetet i Oslo
 • Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)
 • Helle Margrete Meltzer, forskningssjef for område smittevern, miljø og helse, Folkehelseinstituttet
 • Kari Hege Mortensen, seksjonsleder for Helsefremmende arbeid, Nordland fylkeskommune
 • Kirsten B. Holven, professor i klinisk ernæring, Universitetet i Oslo
 • Lars T. Fadnes, førsteamanuensis, Universitetet i Bergen, forskningsgruppeleder ved Haukeland universitetssykehus, lege og spesialist i allmennmedisin
 • Lisbeth Dahl, forsker, Havforskningsinstituttet
 • Magritt Brustad, professor og instituttleder, Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet
 • Nina C Øverby, professor UiA, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring
 • Randi Tangvik, førsteamanuensis, Universitetet i Bergen og klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland universitetssykehus

Les mer på Helsedirektoratet sider om rådets mandat og referat fra møter: https://helsedirektoratet.no/om-oss/organisasjon/rad-og-utvalg/nasjonalt-rad-for-ernering

Nasjonalt råd for ernæring lanserer rapport om vitamin D

Rapporten gir blant annet en oversikt over hva vi i dag vet om vitamin D og helse, vitamin D- status i ulike deler av befolkningen, kilder til vitamin D, berikning og kosttilskudd. Rådet mener det er aktuelt å iverksette nye tiltak for å sikre en god vitamin D- status i befolkningen, blant annet gjennom økt berikning av vitamin D til alle meieriprodukter og background-2824974_1920til plantebaserte alternativer til melk. Rapporten har også konkrete forslag til hvem som bør ta kosttilskudd og til hvilke tider på året avhengig av sollyseksponering og inntak av vitamin D- holdige matvarer.

Anbefalingene for inntak av vitamin D ble økt i 2014. Helsedirektoratet gav derfor i 2016 Nasjonalt råd for ernæring i oppdrag å vurdere om det på nytt bør foreslås tiltak for å sikre en god vitamin D- status i befolkningen.

En arbeidsgruppe i rådet ble oppnevnt og har bestått av Magritt Brustad (leder av arbeidsgruppen), Ahmed Madar, Haakon Meyer (eksternt medlem) og Kristin Holvik (eksternt medlem).

Rapporten kan lastes ned her.

Nasjonalt råd for ernæring lanserer rapport om bærekraftig kosthold

Bærekraft, miljø og helse er tema som står høyt på den globale og nasjonale politiske dagsordenen. Nasjonalt råd for ernæring har laget en ny rapport om bærekraft og kosthold på oppdrag fra Helsedirektoratet.  Det mest slående funnet er at det er stort samsvar mellom det å spise sunt og det å spise bærekraftig.

Nasjonalt råd for ernæring har blitt bedt om å vurdere de gjeldende nasjonale kostholdsrådene i et bærekraftperspektiv. I dette arbeidet har vi lagt følgende forutsetninger til grunn:

 • Norsk selvforsyningsgrad skal minimum opprettholdes og helst øke. Samtidig er vi del av et globalt matvaremarked som vi ikke kan eller bør isolere oss fra.globe
 • Bærekraftvurderingene tar utgangspunkt i dagens norske, produksjonsspesifikke rammebetingelser og produksjonsmetoder.

Formålet var å vurdere dagens norske kostråd i et bærekraftperspektiv (gitt forutsetningene ovenfor) og å vurdere om det er behov for tilleggsanbefalinger for å gjøre mer bærekraftige valg når det gjelder kosthold.

Arbeidsgruppen fra Nasjonalt råd for ernæring har bestått av: Nina Cecilie Øverby (leder av arbeidsgruppen), Liv Elin Torheim, Audun Korsæth, Kari Hege Mortensen og Helle Margrete Meltzer.

Rapporten tar for seg de 12 nasjonale kostrådene og diskuterer disse i et bærekraftperspektiv, og beskriver hva et sunt og bærekraftig kosthold er. Bærekraft består av mange ulike dimensjonen og det er miljøaspektet som i størst grad er vektlagt i vurderingene.

 • Vi bør spise mer frukt, bær og grønnsaker enn i dag, helst «sju om dagen».  Norskprodusert frukt, bær og grønnsaker er gunstig ut fra et bærekraftperspektiv.
 • Det er bærekraftig å velge vann som tørstedrikk og å spise mindre sukker. Det er også bærekraftig å være fysisk aktiv, og ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke og gjennom hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
 • Det er bærekraftig å velge fullkornsprodukter framfor siktede kornprodukter
 • Fisk har lavere miljøbelastningen enn kjøtt, men høyere enn vegetabilske varer. Det bør bli enklere for forbrukeren å kunne velge bærekraftig fisk og sjømat gjennom kvalitetssikrede merkeordninger og informasjon.
 • Det er bærekraftig å redusere det totale kjøttinntaket en god del i forhold til det vi spiser i dag. Å inkludere en viss mengde magre meieri- og kjøttprodukter i kostholdet er imidlertid både helsemessig gunstig og bærekraftig.

Arbeidsgruppen oppmuntrer Helsedirektoratet til å videreføre dette arbeidet i samarbeid med andre etater og fagmiljøer.

Ny studie svekker ikke anbefalingene om fett og karbohydrater

Resultatene fra den mye omtalte PURE-studien er hverken banebrytende eller i strid med dagens kostråd.

Tekst: Erik Arnesen, medlem i Nasjonalt råd for ernæring

Det er bred enighet, over hele verden, om at forholdet mellom mettet og umettet fett i kostholdet er knyttet til risikoen for hjerte- og karsykdom, som er en av de største årsakene til sykelighet og tidlig død. Helsedirektoratet anbefaler å bytte ut deler av det mettet fettet (fra for eksempel meierismør og fete kjøttprodukter) med umettet fett (fra for eksempel planteoljer, nøtter og fisk). Tidligere i år konkluderte en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring med at det fortsatt er faglig støtte for dette rådet. Denne konklusjonen var ikke basert på én enkelt studie, men på store kunnskapsoppsummeringer publisert siden 2010 samt evidensbaserte anbefalinger fra andre land og organisasjoner fra hele verden.

I går publiserte tidsskriftet The Lancet en artikkel av et internasjonalt forskerteam som har kartlagt kostholdet blant rundt 135 000 personer fra hele 18 ulike land, og sett på sammenhenger med dødelighet og hjerte- og karsykdom i løpet av 7-10 år. Studien er en del av prosjektet PURE – Prospective Urban Rural Epidemiology. Ernæringsrådet har sett nøye på PURE-studien tidligere, da den i 2014 antydet at et lavt saltinntak var forbundet med økt risiko for å dø.

Flesteparten av deltakerne i studien var fra Kina og andre land i Asia. To europeiske land (Polen og Sverige) og ett Nord-Amerikansk land (Canada) utgjorde 11 prosent av deltakerne. Deltakerne i PURE-studien hadde jevnt over et inntak av karbohydrater som er mye høyere enn en gjennomsnittlig nordmann, og et mye lavere inntak av fett og mettet fett. Det gjennomsnittlige fettinntaket (23,5 prosent av energiinntaket) var også noe lavere enn de nordiske anbefalingene for fett (25-40 prosent).

Resultatene viste at personer som spiste mest karbohydrater hadde økt risiko for å dø (28 prosent økt risiko), spesifikt død av andre årsaker enn hjerte- og karsykdom – det vil i hovedsak si kreft, lungesykdommer og infeksjoner. Risikoen begynte å stige når karbohydratinntaket oversteg 60 prosent av energiinntaket. (I Norge og Norden anbefales et karbohydratinntak mellom 45 og 60 prosent.)

På den annen side viste studien at et høyere fettinntak var knyttet til lavere risiko for å dø av andre årsaker enn hjerte- og karsykdom. Dette gjaldt for både mettet, enumettet og flerumettet fett. Personer som spiste mest mettet fett hadde 14 prosent lavere risiko for å dø i løpet av oppfølgingstiden, mens de som spiste mest flerumettet fett hadde 20 prosent lavere risiko for å dø.

En teoretisk analyse antydet at det å erstatte karbohydrater med flerumettet fett, men ikke mettet fett, var forbundet med lavere dødelighet. Fettinntaket hadde ikke sammenheng med hjerte- og karsykdom i denne studien, men det var en klar tendens til at høyere inntak av mettet fett var knyttet til høyere risiko for hjerteinfarkt.

Forfatterne skriver avslutningsvis i sin artikkel at globale kostråd bør revurderes i lys av studien. En så sterk påstand fortjener å bli undersøkt nøye. De offisielle kostrådene blir stadig revurdert, men én isolert studie er aldri tilstrekkelig, selv om Forskning.no hevder at denne studien ”frikjenner” mettet fett.

Studien kan i seg selv ikke bevise at et høyt karbohydratinntak eller et lavt fettinntak var årsak til den høyere dødeligheten. Dette er allikevel ingen dårlig studie, og et virkelig imponerende arbeid har vært gjort. Tolkningen av resultatene er imidlertid avgjørende.

Strider ikke mot anbefalingene om karbohydrater

Hvordan lyder så dagens anbefalinger? Når det gjelder inntak av karbohydrater, sier anbefalingene at det bør utgjøre mellom 45 og 60 prosent av det totale energiinntaket (energiprosent, E%) (se figur 1). Kostrådene legger vekt på fiberrike karbohydratkilder, som frukt og grønnsaker, grove kornprodukter og belgvekster. Sukker er et karbohydrat, men bør begrenses.

I denne studien var gjennomsnittlig inntak av karbohydrater 61 E% – så vidt over det anbefalte. Dette høye gjennomsnittet skyldes at flesteparten av deltakerne var fra Asia og Afrika; i Kina spiste 77 prosent 60 E% karbohydrater eller mer. Til sammenlikning er gjennomsnittet i underkant av 50 E% i Norge.

Screen Shot 2017-08-30 at 11.21.41

Figur 1. Risiko for å dø ved økende inntak av karbohydrater (prosent av energiinntaket) sammenliknet med et inntak under 50 %. Kun de to siste kategoriene var statistisk signifikant forbundet med høyere dødelighet.

Raffinerte karbohydrater

Som forfatterne selv påpeker hadde de fleste et kosthold med mye ”raffinerte” karbohydrater – det vil si matvarer som hvit ris og loff, ikke grønnsaker og grovt brød. I flere land var også sukker, brus og kaker også blant de viktigste karbohydratkildene. I Kina var for eksempel hovedkildene ris, hvetemel, hirse, kaker og grønnsaker, mens det i India var ris, sukkerrør, te (med sukker) og chapatti. Et slikt kostholdsmønster reflekterer ikke våre anbefalinger.

Disse funnene er tvert imot i tråd med hva vi vet fra før om ”raske”, raffinerte karbohydratkilder.

Fettinntaket var innenfor anbefalingene

Videre anbefales et fettinntak mellom 25 og 40 prosent av energiinntaket, og at inntaket av mettet fett bør være under 10 E%. I Norge er det svært få som oppfyller denne anbefalingen om mettet fett, og det anbefales derfor å bytte ut deler av det mettede fettet med umettet fett. Nasjonalt råd for ernæring har presisert at hva man erstatter det mettede fettet med er viktig – å spise mer sukker i stedet for mettet fett er for eksempel ikke gunstig.

Den nye PURE-studien viser ingen sammenlikning av mettet fett med enumettet eller flerumettet fett. Dermed kan den heller ikke sies å være i strid med kostrådene. Inntak av flerumettet fett var imidlertid knyttet til lavere risiko for å dø enn inntak av mettet fett.

For mettet fett var inntaket i PURE-studien lavt, i gjennomsnitt 8 E%. Selv i Europa og Canada var fettinntaket overraskende lavt sammenliknet med andre globale kostholdsundersøkelser. Andre undersøkelser har også vist at gjennomsnittlig fettinntak i Kina i dag er over 30 E%.

Ikke overførbart til norske forhold

Den tilsynelatende lavere dødeligheten som ble funnet ved høyere fettinntak, angikk død av andre årsaker enn hjerte- og karsykdom, som i hovedsak var kreft, lunge- og infeksjonssykdommer, hvor en dårlig ernæringsstatus bidrar til en dårlig prognose. Et høyere inntak av fett kan derfor ha vært en markør for et mer variert og fullverdig kosthold i flere av disse folkegruppene. I noen av landene – slik som Bangladesh – var for eksempel ris en av de viktigste kildene til protein. Dette tyder på at de hadde lite tilgang på protein av høy kvalitet, og kanskje hadde et underskudd på protein.

Det betyr likevel ikke at et høyt inntak av fett eller mettet fett er mest gunstig hos en ellers velernært, velstående befolkning. Dessverre har de ikke vist sammenhenger mellom karbohydrater, fett og sykdom eller død innenfor de inkluderte landene. Det er derfor høyst uklart hvorvidt funnene er relevante for nordmenn. Det er opplagt at et optimalt kosthold for oss i Norge ikke er det samme som i for eksempel Bangladesh og Zimbabwe, som har en svært høy forekomst av underernæring.

Store ulikheter mellom befolkningene

At PURE-studien inkluderer så mange ulike land gjør den veldig interessant. Det er gjort få store kostholdsundersøkelser av denne typen utenfor de rike landene i verden. Men det er også problematisk å trekke slutninger fra studien ettersom variasjonen i så mange andre variabler enn kostholdet også er svært stor.

Flere av landene i PURE-studien har vært gjennom store økonomiske endringer og mer urbanisering, noe som har påvirket kostholdsmønsteret. Ettersom kostholdet i denne studien kun ble undersøkt på ett tidspunkt, vet vi ikke hvordan inntaket av næringsstoffer endret seg underveis.

Forhåpentligvis vil forskerne publisere sammenhenger mellom kosthold og helse innad i de respektive landene i fremtiden.

Støtter ikke lavkarbo eller et høyt fettinntak

Som forfatterne selv påpeker, er ikke denne studien et argument for å spise et karbohydratfattig kosthold:

”… moderate intakes (eg, 50–55% of energy) are likely to be more appropriate than either very high or very low carbohydrate intakes.”

I de asiatiske landene var det ingen sammenheng mellom karbohydrater og risiko for å dø, mens det var en sammenheng i ikke-asiatiske land. Årsaken til denne forskjellen er ikke kjent, men det kan kanskje skyldes ulike typer kilder til karbohydrater mellom landene. Gruppen karbohydrater kan inkludere alt fra havregryn til sukker, som vi vet har ulike helseeffekter.

En annen stor studie som ble publisert tidligere i år, med rundt 200 000 menn og kvinner fra USA, fant at et ”sunt” plantebasert kostholdsmønster var forbundet med 25 prosent lavere risiko for hjerteinfarkt, mens et ”usunt” plantebasert kostholdsmønster var forbundet med økt risiko. Det sunne kostholdsmønsteret besto blant annet av mer fullkorn, frukt og grønnsaker og planteolje, mindre mettet fett og sukker mens det usunne hadde mer av blant annet søtsaker, sukkerholdig drikke og fine kornvarer.

Det må igjen påpekes at et ”høyt” fettinntak i denne studien ikke er høyt sammenliknet med et typisk norsk kosthold. Så å si alle spiste mindre enn 40 E% fett, som er det høyeste anbefalte nivået (se figur 2).

Gjennomsnittlig fettinntak var 23 E%, men det varierte fra så lite som 18 E% i Kina til 30,5 E% i Europa (Sverige og Polen) og Canada. Verdens Helseorganisasjon anbefaler et inntak av mellom 25-35 E% fett. De som hadde et fettinntak under 25 % hadde høyere risiko for å dø i denne studien, men et lavt fettinntak anbefales heller ikke.

 

Screen Shot 2017-08-30 at 11.28.15

Figur 2. Risiko for å dø ved økende inntak fett (prosent av energiinntaket) sammenliknet med et lavere fettinntak.

Forfatterne skriver selv i artikkelen at om lag 35 E% fett kan være gunstig, noe som er innenfor dagens anbefalinger.

Må sammenliknes med annen forskning

PURE-studien er imponerende på grunn av størrelsen og de mange nasjonene som deltar. Selv om den er stor når det gjelder antall deltakere, må den imidlertid sees i kontekst av tidligere studier.

Den hittil største observasjonsstudien ble publisert i 2009 av Marianne Jakobsen og medarbeidere. Denne besto av over 340 000 personer fra Europa og USA med et gjennomsnittlig inntak av mettet fett fra 9 til hele 20 E%. Da et 5 % høyere inntak av flerumettet fett ble sammenliknet med mettet fett, var risikoen for hjerteinfarkt redusert med 13 prosent; risikoen for å dø av hjerteinfarkt eller hjertestans redusert med 26 prosent. Lavere inntak av mettet fett til fordel for karbohydrater eller enumettet fett var derimot ikke knyttet til lavere risiko.

I ettertid har flere studier konkludert med det samme. Som vi har vist til i vår nye rapport om fett, har også metaanalyser av randomiserte, kontrollerte studier funnet tilsvarende reduksjoner i hjerte- og karsykdom når inntaket av flerumettet fett øker på bekostning av mettet fett.

Ny kunnskapsoppsummering om mettet fett fra Nasjonalt råd for ernæring

Nasjonalt råd for ernæring har laget en ny rapport om kostrådene om fett. Rapporten viser at å bytte ut noe av det mettede fettet i kosten med umettet fett gir redusert risiko for hjerte- og karsykdom.fettrapport bilde

Arbeidsgruppen, fra Nasjonalt råd for ernæring, som har laget rapporten har bestått av Erik Arnesen (leder), Jøran Hjelmesæth og Kjetil Retterstøl.

Oppdatering av kostrådene fra 2011

Grunnlaget for dagens norske kostråd er rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» som kom i 2011. Den nye gjennomgangen viser at kunnskapsgrunnlaget bak kostrådet om fett er styrket, og derfor består rådet slik det er i dag. 

Metode i rapporten

I arbeidet med rapporten har arbeidsgruppen i rådet sett på:

 • kostråd fra andre land
 • nyere retningslinjer
 • forskningslitteratur

Anbefalinger og kunnskapsoppsummeringer om både fettsyrer og matvarer (meieriprodukter og spisefett) ble også gjennomgått.

Andre lands kostråd

–          Arbeidsgruppen har sammenfattet ulike nasjonale kostråd, blant annet fra USA, Australia, Frankrike og Tyskland, men også fra organisasjoner som Verdens helseorganisasjon, sier Liv Elin Torheim, leder i Nasjonalt råd for ernæring.

Forskningslitteraturen

Den tilsynelatende ”forvirrende” forskningen kan skyldes ulike metoder og forskningsspørsmål. At noen observasjonsstudier ikke finner en sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom, betyr ikke nødvendigvis at mettet fett ikke er av betydning.

Vi har gått systematisk gjennom disse retningslinjene og har evaluert og diskutert både metodologi, kunnskapsgrunnlag og selve anbefalingene. Våre funn støtter i hovedsak at lavere inntak av mettet fett til fordel for umettet fett gir redusert risiko for hjerte- og karsykdom.

–          Det er bred støtte om at forholdet mellom mettet og umettet fett i kostholdet er viktig og at et lavere inntak av mettet fett til fordel for umettet fett, spesielt flerumettet fett (både omega-3 og omega-6), er en del av et sunt kosthold.

Å velge nøkkelhullmerkede varer er et godt praktisk råd for å spise mindre mettet fett.

Sammendrag av rapporten og Vedlegg  er tilgjengelig.

Debattinnlegg: Statens kostråd forebygger overvekt – dersom vi følger dem!

Kostraad

Medlemmer av Nasjonalt råd for  ernæring hadde et kort debattinnlegg i Aftenposten 27. februar som tilsvar på innlegget Vi blir fetere og fetere, selv om vi følger statens kostholdsråd. Så hvor svikter det? i Aftenposten 20. februar 2017 av Kari-Mette Walmann Hidle. Debattinnlegget vår var imidlertid kraftig forkortet, og her kommer fullversjonen av innlegget, med lenker:

Statens kostråd forebygger overvekt – dersom vi følger dem!

Kari-Mette Walmann Hidle hevder i Aftenposten 21.02.18 at “vi blir fetere og fetere selv om vi følger statens kostråd” og spør om statens kostråd bidrar til fedmeepidemien. Dette resonnementet bygger imidlertid på sviktende grunnlag, da svært få faktisk følger kostrådene. Usunn mat var en av hovedårsakene til død av hjerte- karsykdom i Norge i 2013; usunt kosthold forklarte 1 av 5 (18,3%) dødsfall, like mange dødsfall skyldtes høyt blodtrykk, som i stor grad er forårsaket av usunn kost og overvekt. Det er derimot godt dokumentert at man ved å følge de norske kostrådene; “et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer” og “opprettholder balansen mellom energiinntak og energiforbruk” vil redusere risikoen for overvekt og en rekke kroniske sykdommer.

Forfatteren spør om legen ikke bør revurdere strategien når den tradisjonelle behandlingen av fedme ikke hjelper. Her foreslår hun at vi bør tenke nytt og lytte til alternative forklaringsmodeller som argumenter for større inntak av fett og lavere inntak av karbohydrater. Dette begrunnes i populærlitteratur, en journalists artikkel om temaet, et foredrag av hjerteforskeren Salim Yusuf og en studie ved Universitetet i Bergen. Disse kildene føyer seg inn i rekken av et økende antall publikasjoner og meningsytringer fra et stort fagfelt, men de mangler kunnskapsbasert dokumentasjon som kan forsvare en vesentlig endring i behandlingen av fedme.  Resultatene fra Bergensstudien viste tvert imot at en fettredusert slankekur ga en betydelig reduksjon i det skadelige LDL-kolesterolet og indikerer at deltakerne dermed reduserte sin risiko for fremtidig hjerte- karsykdom og død med rundt 25 % sammenliknet med høyfettgruppen. Både de som spiste mye og lite fett gikk for øvrig like mye ned i vekt. Hjerteforskerens foredrag var basert på upubliserte data og kan ikke tas stilling til før disse er publisert i et fagfellevurdert tidsskrift.

Vi er naturligvis enige med Walmann Hidle i at kostrådene skal være kunnskapsbaserte.  Dagens kostråd sier for øvrig ikke at man bør bytte ut fett med karbohydrater. De gir rom for et vidt spenn i det totale fettinntaket, men sier at mettet fett delvis bør reduseres til fordel for umettet fett. Nasjonalt råd for ernæring har imidlertid ingen uvilje mot å tenke nytt og sjekker nå om kostrådene om fett holder “vann” i lys av ny kunnskap.

Avslutningsvis tror heller ikke vi at uvitenhet eller mangel på viljestyrke er årsaken til at mange sliter med fedme. Det å pålegge pasienten skyldfølelse er svært dårlig behandling. Vårt samfunn er fedmefremmende, med ubegrenset tilgang til billig, kaloritett mat og drikke, og vektøkning er en normal respons hos arvelig disponerte individer. Det bør derfor satses mer på både strukturelle og individbaserte forebyggende tiltak.

Tønsberg/Oslo, 22.februar 2017

Jøran Hjelmesæth, Medlem av Nasjonalt råd for ernæring, Leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Professor ved Universitetet i Oslo

Erik Arnesen, Medlem av Nasjonalt råd for ernæring, Helsefaglig rådgiver, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Kjetil Retterstøl, Nestleder i Nasjonalt råd for ernæring, Professor ved Universitetet i Oslo, Lipidklinikken, Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet

Liv Elin Torheim, Leder av Nasjonalt råd for ernæring, Professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus

 

 

Fagseminaret om sosial ulikhet og kosthold

Helsedirektoratets to fagråd for sosial ulikhet i helse og for ernæring arrangerte 7. februar 2017 et felles fagseminar for å belyse sammenhengen mellom sosial ulikhet og kosthold.

De to fagrådene ser at det er behov for mer kunnskap om, og oppmerksomhet rundt, sosial skjevfordeling i kostholdsvaner og hvilke virkemidler i ernæringspolitikken som kan bidra til å redusere ulikhet i ernæring og helse. Disse temaene ble belyst gjennom tre foredrag.

Øyvind Giæver, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, ledet seminaret med om lag 150 deltakere.

Leder av Nasjonalt råd for ernæring, Liv Elin Torheim, og nestleder av Fagrådet for sosial ulikhet i helse, Espen Dahl, innledet. De fortalte om de to fagrådene og om bakgrunnen for seminaret (se Torheims presentasjon og Dahls presentasjon).

DSC_0537Nanna Lien, professor i samfunnsernæring ved Universitetet i Oslo, tok for seg hva vi vet om sosial ulikhet i kosthold i Norge basert på landsdekkende undersøkelser (se Liens presentasjon). Lien viste at selv om mange undersøkelser viser sosiale forskjeller når det gjelder inntak av ulike matvarer og næringsstff, så gjelder dette ikke alle. Dette har til dels metodologiske forklaringer, og Lien mente det bør legges mer vekt på å utforske sosial ulikhet i kosthold i landsrepresentative undersøkelser for ulike aldersgrupper.

DSC_0538Kristian Larsen, professor ved Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet, innledet om bakenforliggende årsaker til sosial ulikhet i levevaner (se Larsens presentasjon). Larsen delte mulike årsaksfaktorer i seks grupper og ga et interessant og tankevekkende skråblikk på helsefremmende arbeid.

DSC_0541Elling Bere, professor i folkehelsevitenskap ved Universitetet i Agder, presenterte hva man vet om effektive tiltak for å utjevne sosial ulikhet i kosthold (se Beres presentasjon). Bere viste at strukturelle tiltak ofte vil ha en mer sosialt utjevnende effekt, og brukte gratis skolefrukt som eksempel. Han mente at det er et utmerket «naturlig eksperiment» som ble innført av myndighetene og deretter fjernet. Studier viser at særlig barn fra lavere sosio-økonomiske grupper økte inntaket av frukt og grønnsaker og reduserte inntaket av usunn snacks, når de fikk gratis skolefrukt. Bere stilte seg kritisk til at gratis skolefrukt ble fjernet når det har så godt dokumentert effekt som sosialt utjevnende tiltak.

Presentasjonene ble etterfulgt av en paneldebatt. Blant diskusjonstemaene var hvordan retningslinjer for f eks skolemat kan iverksettes ved den enkelte skole, og hvordan man kan få til varige endringer som ikke er avhengige av ildsjeler. Det ble trukket frem eksempel fra Nordland fylkeskommune hvor folkehelsearbeidet er godt forankret vertikalt fra politisk ledelse og ned til den enkelte kommune og skole. På den måten blir bedre kosthold og fysisk aktivitet for barn og unge, prioritert både gjennom midler og handling.