Sultkatastrofen i Syria

aleppo-1078472__340
Markedet i Aleppo, Syria, før krigen.

For  et par dager siden eksploderte sosiale medier og andre nettsider med bilder av utsultede barn med apatisk blikk, og avmagrede menn og kvinner som fortalte at de ikke hadde spist på månedsvis. Madaya, en by med 40.000 innbyggere, har, i følge flere nyhetskanaler, vært beleiret siden juli og fått inn svært lite mat. Sultkatastrofen er et hjerteskjærende og tragisk resultat av krigen i Syria som har fått lov til å vare i fem lange år. Sulten som denne befolkningen lider under, har allerede krevd flere menneskeliv. I tillegg har sult og underernæring alvorlige og irreversible følger for helse og utvikling, særlig for små barn. Omsider har omverdenen fått vite om denne tragiske situasjonen. I følge Amnesty International kan dette være toppen av isfjellet og muligens er det flere andre befolkningsgrupper som lever under tilsvarende vanskelige forhold. Disse menneskenes grunnleggende menneskerettighet til å være fri fra sult og nød brytes på det mest alvorligste. Det er først og fremst Syriske myndigheters ansvar å få inn mat, men også verdenssamfunnets må bistå.

Mat og ernæring har mange viktige funksjoner i menneskers liv, og er ikke minst nødvendig for overlevelse. Det er dessverre mange utfordringer knyttet til mat, selv om man helst ønsker at mat skal være en kilde til nytelse og glede. I dag er det et oppslag i Aftenposten (her og her) hvor jeg kommenterer viktigheten av å velge matvarer med mindre energiinnhold om man ønsker å gå ned i vekt. Kontrastene til disse andre, hjerteskjærende nyhetssakene er store. Likevel, vi må nok venne oss til å få innsyn i og forholde oss til andres ufattelige tragedier samtidig som vi funderer på hva vi skal lage til middag eller hvordan vi skal gå ned de tre kiloene vi la på oss i jula.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *